Soorten beugels

Het gebit groeit bij iedereen anders. De eventuele afwijkingen in de stand van de tanden of kaken, zijn daarom ook bij elke patiënt anders. Dat vraagt om een specifieke behandeling en beugel. Hieronder lichten we per soort toe waar deze voor dient.

Heeft u problemen met één van de beugels? Onze Beugel EHBO kan helpen bij de eerste ongemakken.

De vaste apparatuur bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden en kiezen worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Door de brackets loopt een veerkrachtige draad. Wij gebruiken metalen, champagne kleurige en tandkleurige (keramische) brackets. Wij informeren u graag over de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

De officiële naam voor deze beugel is headgear. De buitenboord beugel bestaat uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes van de ringen om de kiezen worden geschoven. Hieraan kan een (nek)band worden vastgemaakt. Deze beugel kan uitstekend ruimte maken in de boventandboog en een klein beetje de groei van de bovenkaak remmen.

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte ligt en metaaldraden voor houvast (ankers).

Er zijn veel variaties mogelijk van de plaatbeugel. Zo kan bijvoorbeeld een diepe beet worden opgelost met een opbeetplaat, de bovenkaak een beetje verbreden met een expansieplaat, kiezen verankeren m.b.v. een verankeringsplaat en enkele tanden verplaatsen met een plaat met protrusieveren.

De activator is een uitneembare beugel die ook wel blokbeugel genoemd wordt. De groei van de onderkaak wordt hiermee gestimuleerd ten opzichte van de bovenkaak om zo een vergrote overbeet te corrigeren. Een activator werkt alleen tijdens de groei.

De Herbst is een scharnierbeugel. De werking ervan is vergelijkbaar met die van een activator. Het voordeel van de Herbst is dat deze vastgelijmd zit in de mond en daardoor echt 24/7 zijn kracht kan uitoefenen. Deze beugel wordt soms ook bij volwassenen gebruikt.

Als de bovenkaak te smal is wordt gebruik gemaakt van een expansiebeugel. Er zijn verschillende type expansiebeugels. Wij gebruiken vooral de hyrax en TPA.

Hyrax

Een hyrax zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Twee keer per dag moet met een klein sleuteltje een schroefje worden aangedraaid door de patiënt zelf, waardoor de beugel en dus ook de kaak steeds een beetje breder wordt. Deze beugel werkt erg snel en heeft zijn werk meestal in ongeveer twee weken gedaan. Daarna moet de hyrax ongeveer drie maanden blijven zitten om te stabiliseren.

TPA = TransPalatal Arch

Als er maar een klein beetje verbreding nodig is wordt er vaak een TPA gebruikt. Deze metalen draad wordt door de orthodontist op maat gebogen en geplaatst. Een TPA kan ook gebruikt worden voor verankering (als de achterste kiezen niet naar voren mogen schuiven).

De Forsus veren zijn geen beugel op zichzelf, maar zijn een toevoeging aan de vaste beugel. De veren geven een lichte continue druk en verplaatsen daarmee de boventanden naar achteren en de ondertanden juist naar voren. De Forsus veren werken efficiënt om een overbeet te corrigeren.

Door minischroeven ontstaat er een vast punt in het kaakbot waardoor tandverplaatsingen mogelijk zijn die zonder minischroeven niet mogelijk zijn. Het kaakbot van de bovenkaak bij het gehemelte is een goede en veilige plek om te implanteren. De orthodontist plaatst de schroefjes onder plaatselijke verdoving en ze kunnen worden verwijderd zonder verdoving. Wij zijn erg enthousiast over het Benefit systeem. Het Benefit systeem is vooral ideaal om ruimtes te sluiten in de bovenkaak bij missende of verloren gegane tanden of kiezen. De ruimtes opvullen met prothetiek (kroon, brug of implantaat) kan ook, maar dat is kostbaarder en vergt daarna levenslang onderhoud. Wij informeren u graag over de mogelijkheden! Zie hier voorbeelden en bereikte resultaten van het Benefit systeem.

Een botanker is een klein titanium schroefje dat in het kaakbot wordt aangebracht door de kaakchirurg. Met een botanker ontstaat er een vast punt in het kaakbot waardoor tandverplaatsingen mogelijk zijn die zonder botverankering niet mogelijk zijn. Het plaatsen van botankers kan zowel met plaatselijke verdoving als onder narcose. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de hoeveelheid botankers die geplaatst moeten worden. Botankers moeten nadien ook weer met verdoving worden verwijderd door de kaakchirurg.

Invisalign is de bijna onzichtbare methode om uw gebit recht te zetten. Invisalign brengt met behulp van 3D-beeldvorming het volledige behandelplan voor uw gebit in beeld. Van beginstand tot aan het gewenste eindresultaat en geheel volgens het voorschrift van de orthodontist.

Op basis hiervan wordt een reeks transparante aligners op maat gemaakt speciaal voor uw gebit. Elke aligner wordt 1 week gedragen voordat deze door de volgende in de reeks vervangen wordt. Op deze manier worden de tanden stap voor stap en geleidelijk in de gewenste stand gebracht. De duur van de Invisalign behandeling is afhankelijk van uw gebitsafwijking en specifieke wensen. Zie ook www.invisalign.nl.

Een Carrière motion 3D is een beugel die zorgt dat de kiezen in de boventandboog naar achteren geduwd worden, met als doel een goede beet = occlusie te verkrijgen.

In de boventandboog worden stangetjes aan de linker en rechter zijkant geplaatst, met daaraan twee haakjes. In de ondertandboog wordt een vaste blokjesbeugel of een ‘essix’ met twee ‘brackets’ op de grote kiezen geplaatst. Een essix is een kunststof doorzichtig hoesje. Een bracket is een blokje van de vaste blokjesbeugel.

De elastieken worden gedragen van de stangetjes in de boventandboog naar de brackets in de ondertandboog.