Beugel EHBO

Voor pijnklachten of een kapotte beugel kunt u iedere werkdag even bellen met de praktijk (tijdens openingstijden) om een afspraak te maken om dit te verhelpen. Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeft geen directe aandacht, maar kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend. Hieronder staat aangegeven wat u kunt doen bij de meest voorkomende klachten. Indien het een urgent probleem betreft in het weekend dat niet kan wachten en u niet zelf (tijdelijk) kan oplossen, kunt u contact opnemen met Tandartsenpost Brabant.

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig met een nagelschaartje het prikkende draadje af te knippen. Maak op de nieuwe werkdag voor de zekerheid wel een afspraak, ook als het draadje na het afknippen niet meer prikt.

Indien het geen klachten geeft mag de bracket blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Het is beter om geen elastiekjes te gebruiken.

Als u last hebt van het ringetje kunt u het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken of indien mogelijk mag u het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer u een buitenboordbeugel draagt, moet u deze uit laten tot het ringetje weer is vastgezet. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Neem dan ook de buitenboordbeugel mee.

Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met uw eigen orthodontist. Neem op de afspraak de beugel mee naar de praktijk om hem te laten repareren of bij te stellen. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.

De losse (uitneembare) beugel is kapot, maar u kunt hem nog wel dragen: blijf de beugel dragen en maak op de nieuwe werkdag een afspraak met ons om de beugel te laten repareren.

Mijn elastieken zijn op: u kunt ze iedere werkdag ophalen op de praktijk tussen 8.30-16.30 uur. Wanneer u niet in Tilburg woont, kunnen we ze ook opsturen. Als u ons een e-mailbericht stuurt en daarin vermeldt om welke elastieken het gaat, zullen we ze dezelfde dag nog versturen.

Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren. Kunnen we u niet direct helpen, laat het spalkje dan in uw mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Er bestaat een kans dat uw tanden zich weer gaan verplaatsen. Als uw spalkje los is in een vakantie mag u Tandartsenpost Brabant bellen.