Veel gestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

 

Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt, u wilt graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen twee jaar. Bij enorme overbeten of zeer “ingewikkelde” gebitten kan de behandelduur langer zijn. Toch is het van tevoren nooit precies te voorspellen hoelang de behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat de groei niet meezit, de tanden langzaam verplaatsen of dat bijvoorbeeld de beugel niet volgens voorschrift gedragen wordt. Het laatste komt helaas nogal eens voor. De behandeling duurt dan langer of komt zelfs helemaal niet tot een goed einde. We doen er in ieder geval alles aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden.

Soms is een beugelbehandeling nodig om schade aan gebit en kaken te voorkomen, maar in andere gevallen kan een beugel een scheef gebit rechtzetten. Een scheef gebit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan leiden tot problemen met kauwen of klachten met uw tandvlees. Of misschien vindt u uw gebit niet mooi en lacht u liever niet. Tijdens een eerste consult kijkt de orthodontist wat er aan de hand is en geeft een behandeladvies. Uiteindelijk bepaalt u zelf of u een beugel neemt of niet.

Het merendeel van onze patiënten bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is daarom onmogelijk afspraken buiten schooltijd te maken. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoeken aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start van de behandeling zorgen over het schoolverzuim ten gevolge van de orthodontische behandeling. In de praktijk blijkt dit erg mee te vallen, zeker wanneer de beugel eenmaal geplaatst is.

Dat mag zeker. Om goede zorg aan iedere patiënt te kunnen verlenen is rust in de behandelruimte noodzakelijk. Daarom mag er maximaal 1 ouder of begeleider mee naar de behandelruimte.

Dat kan altijd. De assistentes of orthodontist kunnen antwoord geven op bijna al uw vragen. Het stellen van een vraag per e-mail is een erg handige manier om snel een antwoord te krijgen. Is de vraag wat ingewikkelder? Dan kunt u het beste even een afspraak maken.

Gaat er iets kapot aan de beugel laat het ons dan zo snel mogelijk weten. We kijken dan of het nodig is dat u direct naar de praktijk komt of dat de reparatie een paar dagen kan wachten. In de tussentijd kun je het probleem wellicht zelf (tijdelijk) oplossen met onze tips, zie ‘Beugel EHBO’. Soms kan de reparatie zelfs gewoon tot de volgende afspraak wachten. Breng de kapotte beugel of het losse bandje altijd mee en gooi het niet weg.